Twitter

tisdag 23 april 2013

Incidentberedskap: Att sova när andra är vakna

Försvarsbloggare visste, Försvarsmakten visste, Riksrevisionen visste, Regeringen visste.

SvD:s avslöjande om statusen på vår incidentberedskap kom som en väckarklocka för inte bara den breda allmänheten men även för flertalet politiker - t.o.m några som jobbar specifikt med försvarspolitik. I försvarsutskottet är man nu så eniga om att sömnen har rubbats att man beslutade tillkalla sig försvarsmakten för att få information om verksamheten.

I ett tidigare inlägg visade jag på brister som Försvarsmakten listade i sin årsredovisning för 2011 och där finns helt öppet en mening som lyder:

"Flygplan (rote) med incidentuppgifter har funnits tillgänglig med hög startberedskap inom valda tidsperioder"

Skulle någon som läst "inom valda tidsperioder" inte förstå innebörden? Förmodligen inte.

Årsredovisningen kom ut i februari 2012 dvs gott om tid för att man skulle hinna läsa igenom (eller rent av bara läst en sammanfattning på försvarsbloggar), ställa uppföljande frågor, debattera offentligt, eller om regeringen så ville - förändra försvarsmaktens direktiv. Även via RRV och i årsredovsningen för 2012 finns ett liknande stycke som kunde lett till uppföljningsfrågor. Avslöjandet har såklart genererat kommentarer från försvarspolitiker. 

Peter Rådberg (MP) :
SvD: Tycker du att man ska ha beredskap dygnet runt?

– Ja, det har vi. Vi har två plan som alltid är beredda. Frågan är varför vi inte gick upp nu och det måste försvarsmakten svara på själva.

Peter Hultqvist (S)
SvD: Peter Hultqvist har inte fått någon information om att Gripenplanen bara är redo vissa delar av dygnet.

– Jag har inte haft någon sådan information i utskottet de senaste två åren. För min del har jag utgått ifrån att man har 24 timmars beredskap, säger Peter Hultqvist.

Bägge hade fel.

Cecilia Widegren (M):
SvD: Cecilia Widegren (M), uppger att omfattningen av incidentberedskapen inte var någon nyhet för henne.

– Nej, riksdagen har fattat beslut om nationell incidentberedskap året runt och dygnet runt, men den sker ju på olika sätt och vis. Den är bemannad jämt med luftberedskap, men inte bemannad jämt med stridspiloter, säger hon till TT.

Cecilia Widegren upprepar i princip det insatschef Anders Silwer sa på presskonferensen så det får vara osagt om hon verkligen visste eller ej. En av de bättre kommentarerna kom från Torbjörn Björlund (V) som är inne på att försvarsmakten har personalförsörjningsproblem. Visst är det så.

På Twitter har många kommenterat, jag själv inledde med att inte vara förvånad och undrade om det var dålig underättelse pga Putins plötsliga order om beredskapsövning några timmar före. Sen kom de nyvakna politikerna i media och då reagerade jag igen:

Gripen News ‏@GripenNews 22 Apr
Ingen politiker kan komma och säga sig vara förvånad om incidentberedskapen - om de läst senaste årens årsredovisningar .

Den alltid sakliga Annika N Christensen - tidigare försvarspolitiker för Miljöpartiet var inne på samma spår och fyllde på med en bra genomgång som man hittar om man scrollar ner till måndagens tweets.

Det är synd att vi endast får upp debatten om försvarsmakten genom händelser som lätt piskas upp till att bli sensationella. En uppmaning måste därför bli att ställa många fler frågor. Detta gäller såklart journalister och politiker i hög grad. Man kan även gå in på försvarsbloggares hemsidor och delta i debatter. Ibland är det så enkelt som att någon pekar ut rätt rad i en årsredovisning.

Andra försvarsbloggare har redan varit flitiga på ämnet så kika in via blogglistan och ta del av en kunskapsbank som är helt gratis att läsa.

Sen kan vi fundera på vilka fler ämnen väckarklockan måste ringa på?

Läs även nya inlägg från Skipper och Wiseman.

 / Signatory